понеділок, 6 лютого 2023 р.

 

Інтернет – це світ цікавих та корисних можливостей для навчання, відпочинку і спілкування з друзями, але водночас він є джерелом загроз, особливо для дитини.

Кожного року аудиторія користувачів всесвітньої мережі Інтернет дедалі розширюється і її переважну частину становить молоде покоління — діти та підлітки, які повністю не усвідомлюють небезпеку, що може чекати на них у віртуальному просторі.

Агресія, переслідування, шахрайство, психологічний тиск, зустрічі з онлайн незнайомцями – це лише деякий перелік загроз, які чекають на дитину в глобальній мережі щодня. Як же захистити від них дитину?

10 лютого 2023 року відзначається Єропейський День безпечного Інтернету. Щорічна кампанія, яка проходить в Україні за підтримки Європейської комісії, покликана привернути увагу суспільства до проблеми безпечної поведінки в Інтернеті, розповісти батькам про ті ризики, на які можуть натрапити їх діти в глобальній мережі та порадити, як від них захиститись.

 

ПРАВИЛА БЕЗПЕЧНОГО КОРИСТУВАННЯ ІНТЕРНЕТОМ ДЛЯ ДІТЕЙ:

1.Ніколи не повідомляй своє ім’я, прізвище, номер телефону, адресу проживання та інші особисті дані.

2.Нікому не давай свій пароль, за виключенням дорослих з вашої родини.

3.Ніколи не передавай через інтернет свої фотографії або відео, а також не вмикай камеру для «живих» трансляцій.

4.Не відкривай листи електронної пошти, файли або Web-сторінки, отримані від людей, яких ти реально не знаєш або не довіряєш.

5.Ніколи не погоджуйся на зустріч з людиною, з якою ти познайомився в Інтернеті. Якщо все ж таки це необхідно, то зустріч повинна відбутися в громадському місці й у присутності батьків.

6.Ніколи не роби того, що може коштувати грошей твоїй родині, окрім випадків, коли поруч з тобою батьки.

7.Якщо знайдеш якусь інформацію, що турбує тебе, негайно сповісти про це батьків.

8. Не роби протизаконних вчинків і речей в Інтернеті.

 

ПОРАДИ БАТЬКАМ:

1.Підвищуйте власну комп’ютерну та інтернет-обізнаність. Щоб убезпечити свою дитину у мережі Ви маєте знати про інтернет, принаймні, не менше за неї.

2.Говоріть з дитиною про безпеку в Інтернеті та допомагайте розвивати критичне мислення, вчити робити аргументований вибір та нести відповідальність за його результати;

3.Станьте для дитини порадником. Повідомте дитині, якщо в інтернеті (у повідомленні електронної пошти, на сайті, форумі, чаті) щось не зрозуміло, хвилює або загрожує, дитина завжди може звернутися до Вас по допомогу.

4.Контролюйте додатки, ігри, вебсайти, якими користується дитина, станьте для своєї дитини другом у соціальних мережах. Ви завжди маєте знати, чим вона займається та з ким спілкується.

5.Створіть територію безпечного Інтернету. Використовуйте поновлюваний перелік безпечних для дитини сайтів, запропонуйте дітям пізнавальні, цікаві та захоплюючі інтернет-ресурси.

6.Встановлюйте часові межі користування ґаджетами, щоб збалансувати час, проведений в режимі онлайн та офлайн;

7.Будьте уважними до будь-яких змін поведінки дитини, проявів страху чи тривоги.

Немає коментарів:

Дописати коментар