пʼятниця, 24 березня 2023 р.

 

Щороку 2 квітня ми святкуємо Міжнародний день дитячої книги. Це свято було започатковане 1967 року рішенням Міжнародної ради з питань дитячої книги (IBBY-International Board on Books for Young People). А дата була обрана не випадково. Саме цього дня народився славетний данський казкар – Ганс Крістіан Андерсен (1805-1875). Тож, відзначаючи цю подію, ми згадуємо всі чудові твори цього дивовижного митця й оцінюємо подальші старання його послідовників. А також розуміємо, яке місце сьогодні посідає книга у вихованні та розвитку дітей.

2 квітня в багатьох країнах проводяться різноманітні заходи, присвячені Міжнародному дню дитячої книги, на яких показують, читають та обговорюють найкращі видання світу.

Головна мета книжкових виставок і фестивалів, конкурсів і конференцій – привернути увагу до дитячої книги, адже в наш складний і бурхливий час, коли стрімко зростає потік інформації, що його дістає дитина з усіх можливих джерел, твори дитячих письменників проходять випробування на подальше життя.

В Україні, згідно з результатами дослідження «Читання в контексті медіаспоживання та життєконструювання», яке було проведено 2020 року на замовлення Українського інституту книги, читання як вид дозвілля виявилося дев’ятим за популярністю. Тільки 13% опитаних дітей читають щодня, 33% роблять це кілька разів на тиждень, 23% – кілька разів на місяць, 9% –кілька разів на рік, 18% – ніколи цього не роблять.

Прищепити любов до літератури – надзвичайно складне завдання для батьків, учителів і вихователів.

 Мабудь найкращий спосіб відсвяткувати Міжнародний день дитячої книги - це придбати дитині нову цікаву історію. Приєднуйтесь!





У 1999 році на 30 сесії генеральної конференції ЮНЕСКО було вирішено відзначати Всесвітній день поезії 21 березня. Перший Всесвітній день поезії святкувався у Парижі, де знаходиться штаб-квартира ЮНЕСКО.
„Поезія, - говориться в рішенні ЮНЕСКО, - може стати відповіддю на найгостріші і найглибші духовні питання сучасної людини, але для цього необхідно привернути до неї широку суспільну увагу. Крім того, Всесвітній день поезії повинен дати можливість ширше заявити про себе невеликим видавництвам, чиїми зусиллями, переважно, доходить до читачів творчість сучасних поетів, літературним клубам, що відроджують одвічну традицію живого поетичного слова”.
Цей День, вважає ЮНЕСКО, покликаний послугувати створенню у засобах масової інформації позитивного іміджу поезії як справді сучасного мистецтва, відкритого людям.



Немає коментарів:

Дописати коментар