неділю, 24 березня 2024 р.




 Історія Міжнародного жіночого дня:

З середини 19 століття жінки почали організовувати мітинги, метою яких було досягнення рівних прав. Саме ці заходи зумовили появу свята 8 Березня.

У цей день у 1857 році робітниці Нью-Йоркських фабрик влаштували демонстрацію. Жінки хотіли отримувати таку ж зарплатню, як і чоловіки. Крім того, активістки привернули суспільну увагу до питання освіти, права голосувати на виборах та поліпшення трудових умов. Так у світі почали виникати жіночі профспілки.

На початку 20 століття, знов у Нью-Йорку, 15 тисяч жінок вийшли на мітинг. Згодом у Данії пройшла друга Міжнародна конференція працюючих жінок. На ній активістка Роза Люксембург та очільниця групи соціал-демократичної партії Німеччини Клара Цеткін запропонували ідею започаткувати Міжнародний жіночий день. Свято створювалося з метою боротьби за жіночі права.

Відзначати 8 березня Міжнародний жіночий день або День боротьби за права жінок вирішили в ООН у 1975 році. 

8 Березня в Україні:

Цього року 8 Березня припадає на середу, день мав би бути державним вихідним, однак ситуацію змінив військовий стан. Хоча офіційно свято ніхто не відмінив, українці не відпочиватимуть, а вийдуть на роботу. 

Зараз у Верховній Раді зареєстровано одразу декілька законопроектів стосовно перенесення чи скасування події. Зокрема, як альтернативу пропонують відзначати День українки 25 лютого.

Перед ухваленням того чи іншого рішення вирішили врахувати суспільну думку. Нещодавно у додатку «Дія» проводилося голосування, результати якого показали, що переважна більшість українців за те, щоб залишити вихідний 8 Березня.

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Мама  - найважливіша людина в нашому житті, яка завжди підтримає і любитиме свою дитину. Щороку в середині травня українці відзначають Ден...